Sider

mandag 9. november 2009

ABC i ord og bilder 2 - E


Nå er det bokstaven E som står for tur i Petunias ABC i ord og bilder. Jeg hadde tema tidlig klart! Egen notisbok brukes som tipsbok, og en kan aldri vite når gode ord og tema dukker opp :o)

Min E står for elektrisitet! Elektrisitet har vi rundt oss, og er avhengie av til nesten alt vi gjør. Tør ikke tenke på hvordan det var å ikke kunne tappe varmt vann og dusje! Likevel er det litt trivelig å reise på hytta i fjellet med parafinlampe, talglys, vannbæring og propan. Ja, nå har ikke vi hytte selv da, men vi er så heldig å får låne ei trivelig ei akkurat når vi vil :o)

Elektrisitet hadde vi tidlig her på Løkken. Norges første underjordiske kraftstasjon ble bygget her for å pumpe vann ut av gruva, og dette skjedde i 1902. I 1908 var jernbanen Thamshavnbanen ferdig, og banen var bygd for å frakte svovelkis til havna på Orkanger. Thamshavnbanen var norges første elektriske, og er nå verdens eldste jernbane derevet på vekselstrøm.. Thamshavnbanen er i dag en museumsjernbane som i sommersesongen jevnlig transporterer turister og lokale mellom Orkanger og Løkken. De to siste somrene har vi, MerGarn.no, leid et vognsett og tatt med mange strikkeglade på strikketog :o)


Illustrasjonsbildet mitt denne gangen er av en veldig flott gjeng unger som rocker foran et stort publikum. Meldal Musikkorps arrangerer hvert år "Småstjerner" hvor alle ungene som vil får opptre med sang og dans. Kjempestor deltagelse hvert eneste år, og deres opptreden hadde ikke vært det samme uten elektrisitet! Her er det en gjeng som rocka, med høy lyd og et flott lysshow som gjorde deres opptreden ekstra tøff!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar