Sider

lørdag 10. oktober 2009

ABC ord og bilder 2 - C

Hvis dere ikke er lei lokalhistorie fra mitt distrikt, kommer det mer nå! Vi er kommet til bokstaven C i Petunias ABC i ord og bilder 2, og her hadde jeg tidlig en plan om hva jeg skulle skrive om.

Cirkumferens er ordet, men jeg får ikke tatt bildet av det. Det er av den enkle grunn at jeg er noen hundre år for ung :o)

Cirkumferens er et definert område rundt en næringsvirksomhet som kongemakten ga byer og bergverkene på 1600-tallet. Dette ga byene monopol på handelen i dette området. For bergverkene betydde dette rettigheter til alle skjerp, uttak av tømmer/ved til bruk i smelteovnene og arbeidskraft i dette området.

På Løkken Verk ble det startet gruvedrift i 1654 og kobbermalm ble brutt. Malmen ble fraktet til smeltehytter ved Svorkmo og senere til Nyplassen i Seterdalen hvor kobberet ble tatt ut. Kong Fredrik III ga i 1657 driverne av Løkken Gruber omfattende fordeler i en radius på 3 gamle mil, 34 kilometer, med senter der den første malmen ble tatt ut. Cirkumferens. Det vanlige var 4 mil, men Innset smeltehytte hadde allerede fått sine privilegier og disse måtte ikke komme for nær hverandre. Skogeierne måtte hogge tømmer og ved og frakte til gruva og smeltehyttene for en veldig lav pris, og de fikk ikke selge til andre. Privilegiene med Cirkumferensen ble opphevet i 1703 og deretter måtte Verket/Gruva konkurrere i pris både på tømmer og arbeidskraft som alle andre.


Kartet er ikke lett å tyde, men nesten midt i den minste sirkelen bor vi. Det mørke punktet er det første malmfunnet "Gottes Glück", og veien går bare noen meter fra bruddet. 9 sirkler er inntegnet og ved den ytterste står det Renneboe. Det gir et inntrykk av hvor langt skogeierne måtte frakte ved og tømmer med hest og vogn.

Vil du lese mer finner du stoff her :
Spørsmål og svar om gruva og Thamshavnbanen Kobberverket på Røros Løkken Verk i Wikipedia Cirkumferenscirkumferens. (av cirkum og lat. 'føre'), omkrets, omfang. I kjøpstadsprivilegienes tid var byens lovbestemte oppland begrenset av en cirkumferens innenfor hvilken byen hadde monopol på handelen. Cirkumferens ble i vår eldre bergrett brukt om det område der innehaveren av et bergverksprivilegium hadde enerett til å skjerpe og rett til å kreve tømmer og trekull m.m. levert av bøndene til en «billig» pris.

Store Norske Leksikon http://www.snl.no/

8 kommentarer:

 1. hm jeg må innrømme at jeg leste alt 3 ganger og så google det , morsomt ord.,

  SvarSlett
 2. Oi, dette hadde iallfall ikkje eg hørt om før. Interessant lesing og gøy å lære noe nytt. Ha ei fin helg.

  SvarSlett
 3. Jeg fikk med meg mye nytt her, og ordentlig interessant lesing var det. Det finnes så mye spennende lokalhistorie rundt om i vårt land, og jeg skulle så gjerne hatt tid til å reise rundt og utforske den nærmere. Det går jo ikke å få med seg alt, så derfor enda kjekkere at noen skriver om det på bloggene sine. Ha en god helg.

  SvarSlett
 4. Det var sjovt at læse. Jeg er ikke stødt på cirkumferens i denne betydning før, men mens jeg læste din tekst, tænkte jeg, at det da vist var det samme som købstadsrettigheder, og tænk, det var det så også.

  SvarSlett
 5. Ja dette var innterresant å lese. Egenlig bra det ble fri konkurranse, så de fikk sin fortjente lønn. Var nok litt av et slit. Flott C-bidrag! Tusen takk for hyggelig kommentar.
  -Margit-

  SvarSlett
 6. Mye nytt her...det her visste jeg ikke noe om fra før. En bra C !
  Ha en forts fin helg

  SvarSlett
 7. Fin og belærende tolkning - tak. Indenfor de hvidkitledes uninvers snakker man også om circumferens, men det er noget helt andet.

  SvarSlett
 8. Jeg slo øyeblikkelig opp Cirkumferens på Google, og der er det mye å hente. Takket være deg er jeg nå blitt påminnet om litt av hvert fra en forgangen tid.
  På samme måte som du fant det gamle grensekart for Løkken fant jeg dette for Bergstaden Røros:
  http://gunnar.roros.net/images/cirkumferens.jpg
  Veldig spennende og lærerikt innlegg. Jeg liker slikt.

  Mitt c-innlegg er her:
  http://toraamusic.blogspot.com/

  SvarSlett