Sider

lørdag 30. juni 2012

Forberedelser - Tour de Fleece

Da er dagen kommet, og syklistene har syklet sine første kilometer i Tour de France. Jeg har ikke tenkt å sykle, men jeg skal få rokkehjulet til å spinne etterhvert. Jeg har plukket fram fiber, sjekket rokken og føler meg klar for Tour de Fleece!

Dette er fibervalget mitt i årets tour. 100 gram lilla merino, litt gul/orange silke, vel 100 gram BFL + 50 gram Romney-ull som skal fylles på rokken sammen med de 50 gram som allerede er der.


Rokken er klar og smurt. Kromski Minstrel som jeg fikk for 4 - 5 år siden, da jeg virkelig ble bitt av spinnebasillen. Ikke det at jeg spinner så ofte, eller mye, men jeg synes det er virkelig artig å spinne litt!


Dette er to av håndteinene mine- det finnes noen flere her, blant annet en Babe og noen lokalproduserte, men de ville ikke være med på bildet... Ikke så ofte i bruk kanskje... Den lille husker jeg ikke produsent av, men den er lett og god. Den røde synes jeg er så fin! Den har jeg ikke fått til å spinne noe særlig på, men det kan vel fikses... Den er en lokalprodusert modell av en gammel håndtein som er funnet i Meldal - orginalen befinner seg på bygdemuseet. Artig med bruksting som har historie synes jeg, og jeg skal klare å spinne på den etterhvert. (må skifte ut skruen i toppen - den er ikke sentrert)

søndag 24. juni 2012

Spinning = rokk'n roll = Tour de Fleece

Tro det eller ei, jeg har meldt meg på "Tour de Fleece" - igjen! "Tour de fleece" følger Tour de France, og hjulene på rokkene spinner samtidig med sykkelhjulene i Frankrike.

Å følge syklistene er noe flere i huset liker, og vi kommer til å sitte "klistret" - hvis det regner i hvertfall - og kveldens oppsummering er en nødvendighet. Det er synd at Thor Hushovd ikke skal sykle i touren, men vi heier på Edvald Bosson Hagen og håper hans Sky-lag vinner! Selvsagt heier vi på Alexander Kristoff også!

"Tour de Fleece" arrangeres inne på Ravelry - der vil det meste av prat, oppmuntring, heiing, dokumentering av framdrift, mål, deling av bilder og premiering foregå. Du har skjønt det nå? Dette er "hard" konkurranse! Neida, bare artig! Vi velger selv lag, og hvor mange lag, en vil delta i. Jeg deltar i to lag, "Team Kromski" og "Team Yarnia".

"Team Kromski" er laget for oss som har rokker fra den polske produsenten Kromski. Her har jeg deltatt to år før også, og alt foregår på engelsk - jeg er vel ikke den mest pratsomme...

"Team Yarnia" er ny av året, og er laget til den norske podcasten Yarnia. På The Yarnia Blog finner du både podcasten, blogginnlegg om strikking og en shop. Masse spennende garn!

Jeg har ikke satt meg mål for årets tour. Litt usikker på hvor høye ambisjoner jeg skal tillate meg - går gjerne høyt ut, og så direkte på en smell! Jeg har jo som mål å spinne, eller strikke, litt hver dag og så dokumentere det. Samtidig er dette før ferien min, og vi er hjemme, så jeg skal ha mulighet til å delta så mye/ofte jeg orker. Målene meldes inn før oppstarten av prologen den 30.juni - så jeg har noen dager på å finne frem fiber og legge planer ennå.

Her er litt bilder fra sist torsdag. Jeg hadde fridag, og det var faktisk sol!!! Dagen ble tilbringt på verandaen med rokk og ull. Må jo trene litt...

Fiberen er 100 gram Romney Sheepswool, farge Beans, fra Spunky Eclectic Club - oktober 2011. Delte remsa i 4 deler på langs og spinner ganske tynt. Litt usikker enda på om dette skal bli ett totråds garn eller om jeg skal kjedetvinne til tretråds. Tips mottas med takk!




Siden Romney-ulla er ganske så langfibret blir det et sterkt garn, og jeg har lyst til å strikke sokker. Tror jeg. Fiberen er så blank og fin, og den spinner lett. Men, jeg synes den blir litt for "bustete"!

Gjør jeg noe galt, eller er fiberen sånn? Hva kan jeg gjøre annerledes neste gang? Jeg lærer jo stadig nytt!


Nydelige farger synes jeg, men det er kanskje litt mye av det grønne... Her er nesten 50 gram spunnet - resten blir vel ferdig en gang...

Nyter sola!

mandag 18. juni 2012

"Monster" - snutebilla!

Dette har vært en hektisk, men artig og innholdsrik helg. Kultur i forskjellig uttrykk er absorbert, og først ut var Hildegunn Eggen med en forestilling om Olav Duun. Forestillinga, som er en del av kulturtilbudet til seniorene gjennom Den kulturelle spaserstokken, varte vel en time, men for en time! (P.S. Jeg snek meg inn - absolutt ikke senior, enda.) Duun er en forfatter jeg skal innrømme jeg ikke har nær og god kjenskap til, men etter dette frister det med mer inntrykk - lydbøkene med Juvikfolket av Duun, lest av Hildegunn Eggen skal prioriteres i sommer!

Søndagen ble tilbringt på Meldal bygdemuseum, hvor Hagelaget og Museets venner arrangerte Villblomstens dag. Biblioteket, hvor jeg arbeider, var invitert til å stille med floraer og relevant litteratur, og i tillegg hadde Meldal fotogruppe utstilling av blomsterbilder samt engasjert fotoprat! Andre aktiviteter var blant annet omvisning i husene og på museumsområdet, natursti, blomstervandring og foredrag om naturens mangfold, blomsterkransbinding og pressing av blomster. Selvsagt sto vaffeljernet ute og spredde herlig lukt og på bålpanna ble det poppet popkorn! Kjempetrivelig dag og folk trivdes!

Så til det som overskriften sikter til! Jeg ble så inspirert av Fotogruppa - takk for praten!

Måtte forske litt mer på mitt lille kompaktkamera og jaggu fantes det mer å stille på, og å lære... Det er jo ikke noe nytt at jeg har mye å lære!!!

Om kvelden ble det kaffe ved hagebordet hos datteren, hvor det også snekres en del for tiden. Det gjør stedet litt mer attraktivt for småkryp enn jeg liker, men se hva jeg fikk knipset! Spankulerende over glassplata på bordet kom en Skogsnutebille! Jeg er ikke så veldig glad i kravlende småkryp - og du, hvor store de ble gjennom kameraet.... Jeg skvatt til og trodde den hadde kommet inni skjorta ei stund, men heldigvis fikk vi lokalisert den på bakken... Var sikkert aldri nær meg i det heletatt - ler nå :)



Synes jeg har slitt med å få til gode nærbilder, men spesielt det siste her fikk jeg litt dreisen på synes jeg.

Kameraet mitt er et Canon ixus 80 IS fra 2008 - Jeg har så lyst på speilrefleks, men kanskje det kan utsettes med litt læring på det jeg allerede har?!

fredag 15. juni 2012

Matilda - underveis


Denne jumperen, eller genseren siden den blir ganske tykk og varm, startet jeg i slutten av mai og nå har jeg kommet til et kritisk punkt. Ja, jeg tror det er kritisk i hvertfall.

For- og bakstykket og ermene er strikket fram og tilbake, med mønster på både rett- og vrangomgang. Strikketøyet trekker seg veldig sammen p.g.a. flettene og jeg er litt spent på hvordan det blir. Usikkerhetsmoment er jo denne gangen også valg av garn - ikke enkelt å finne riktig garn til engelske og amerikanske oppskrifter i norske, lokale butikker. Spesielt vanskelig er denne mellomtykkelsen, som egentlig er ganske tykk synes jeg, men ikke så tykk som Fritidsgarn, Eskimo o.l.

Mønster: Matilda fra boka Labour of Love av Vibe Ulrik Sondergaard.

Garnet jeg valgte ble Sandnes Alpakka - nydelig garn!

Pinner 4 mm.

Nå kommer endelig det kritiske! Jumperen er så langt strikket nedenfra og opp og det er formstrikket som raglan et kort stykke øverst på ermer og bole. Nå skal bærestykket strikkes på - på tvers. Jeg har ikke lest oppskriften nøye enda, men vil tro at delene skal syes sammen før videre strikking. Dette får bli en jobb for fredagskvelden! 


Ser fram til å bli ferdig med denne nå - både fordi jeg vil se om jeg får den til så bra som jeg ønsker, men også fordi jeg har behov for å starte noe nytt. Eller kanskje jeg skal gjøre noe helt vilt, og forsøke gjøre ferdig noe som allerede er påbegynt og har ligget gjemt en stund? Ja, dette er store og viktige spørsmål i mitt strikkeliv :-)


Måtte bare legge med et bilde av Oda i den rosa jakken jeg nettopp er ferdig med. Den ble bedre enn jeg forventet - varm, men likevel tynn og lett! Her er hun opptatt med oppskriftsboka - hun har sterke meninger om hvilke modeller som skal strikkes. Hvis modellen er rosa - da skal det bli den, er den i en annen farge så er det ikke interessant i det heletatt!


torsdag 7. juni 2012

Peace on Earth - spinning

Den blå fiberen er endelig ferdig spunnet og tvinnet til et to-tråds garn. Halvparten av fiberen ble spunnet tidligere i vinter, resten nå den siste uka. Ser at jeg har litt ulik tykkelse og tvinn på tråden i de forskjellige periodene. Note til meg selv: fullfør før du glemmer hva du har tenkt!

Etter litt research på Spunky Club på Ravelry, har jeg funnet at fiberen er South African Fine, fargen har Amy King fra Spunky Eclectic gitt navnet Peace on Earth.

På det øverste bildet er garnet ferdig til bruk - vasket og tørket i friluft.
Nederste bilde er rett fra rokken, via en vater, og en ser hvor mye bedre garnet blir etter preparering!


Vater, ja du lurte på det? Jeg har ikke hespetre i brukbar størrelse til så mye garn, bare en liten niddy noddy, mye mindre enn denne, så jeg må improvisere. Vateret pakkes inn i plast (gladpack) og garnet legges på langsida- at jeg ikke tok bilde :) Gjett om jeg ønsker meg en stor niddy noddy som den i linken fra Spinnvilt! Alternativt skulle jeg ha hatt ett godt gammeldags hespetre - gulvmodell! Ønske, ønske - lenge til jul...

onsdag 6. juni 2012

Sommerfølelse light

Selv om sommervarmen ikke har kommet for fullt, får jeg likevel litt sommerfølelse av de store teppene med villblomster i veikanten. Forglemmeieien er på sitt fineste akkurat nå, og det er store mengder av denne på veien opp til Bjørnli. Nydelig!


De siste to dagene har jeg vært på felles møte/kurs sammen med kollegaer fra hele fylket. Det har vært spennende og inspirerende dager  - men utfordrende også. Og som den skravlebøtta jeg er, tramper jeg uti det, men det vil jo helst gå godt. Lærerikt! Jeg tror jeg har en av de mest spennende jobbene som finnes i vår kommune - samtidig som det er veldig artig og utfordrende. Gleder meg til å komme på jobb igjen!


Kvelden skal tilbringes med strikketøy og lesestoff. Startet denne boka i går kveld og den virker veldig bra så langt. Strikketøyet er sokker i Malabrigo Sock, forøvrig kjøpt i New York i fjor og lilla selvsagt, og mønsteret er Aragorn. Gratismønster hvis du er medlem på Ravelry.

mandag 4. juni 2012

Bergmannsstien - Bjørnli

Etter dager med regn var det faktisk opphold og mannen i huset syntes det var tid for en liten kveldstur. Startet så bra! Men oppholdsvær var det ikke lenge... Vi fikk virkelig vasket oss - gjennombløt til skinnet!

Når vi likevel var ute, og var blitt våte, så kunne vi jo gå Bergmannstien også? Jeg ville ikke, mente han kunne gå selv, men lot meg overtale. Lettlurt, og glad for det :)

Første bilde er fra Liahaugen. Liahaugen er litt av vår lokalhistorie og desverre er plassen snart historie. Det finnes ikke nok vilje, engasjement eller penger til å sette plassen i stand. Spørsmålet er om bevaring er grunn nok. - Selvsagt er bevaring grunn nok! Plassen er den eneste med både bolighus, stabbur og fjøs, som er igjen fra tida da mennene arbeidet i gruva og kvinnene hjalp til og drev små bruk for å klare forsørge familien. Liahaugen var husmannsplass under gården Fagerlia, men den gården er helt borte og erstattet med industribygg. Liahugen er en liten perle og plassen er et fint samlingsted for turgåere.


Gjennom tunet i Liahaugen går Bergmannstien. Smal sti tråkket opp av bergmenn med sitt arbeidssted i Fagerlia og heimrom i Bjørnli eller Elvadalen. Ja, de gikk fra Storås og Rindal også - en times gange, eller mer, var ikke uvanlig før og etter arbeidsdager på 10-12 timer. Det er disse menn og kvinner som har lagt grunnlaget for noen av de goder vi tar for gitt. Rettigheter, plikter og goder i samfunnet og arbeidslivet har noen før oss kjempet fram - lett og glemme, men påminnelsen ligger i stien her.

Å gå Bergmannstien er ren nytelse for kropp og sjel. Selv om det i kveld regnet kraftig, er den korte turen gjennom skogen en nytelse. Mykt å gå, og så stille det kan være i en skog med masse fugler, utallige ulike skogsblomster som pynter langs stien og nesten helt til slutt en hilsen fra nyere tid.


Bilens inntog i skogen. Bilen er helt utslitt og lener seg til en furu for litt støtte. Slik har sikkert en og annen bergmann også støttet seg og kvilt en stund, før han tråkket videre heimover etter arbeid.



søndag 3. juni 2012

Linnea - ferdig!

Endelig klarte jeg å bestemme meg for knapper, og fikk satt de i. Jakken har vært ferdig noen dager, men knappevalget var veldig vanskelig. Aller først besøkte jeg nærmeste garn og utstyrsbutikk - uten å finne noen jeg syntes passet i form og farge - beslutningsvegring tror jeg det kalles.

Senere plukket jeg fram to store syltetøyglass med knapper som jeg har samlet. Noen er kjøpt, men mange er klippet av plagg før de er blitt kastet - samlemani tror jeg det kalles ... ;)

Resultatet ble at jeg bestemte meg for knapper fra glasset. 7 lysrosa gjennomsiktige knapper som har vært i ei skjorte for lenge siden! Kjekt med gjenbruk :-)

Edit: Mønster på Linnea er å få kjøpt herfra.

Jakken er akkurat passe til Oda. Jeg hadde håpet at den ble større - forsøkte å øke masker og omganger for å tilpasse garnet til mønsteret - men det er ikke alltid like enkelt.

Nytt prosjekt på pinnene - til Oda denne gangen også - Matilda fra boka Labour of Love av Vibe Ulrik Sondergaard.

lørdag 2. juni 2012

Trønderrokk

Første lørdagen i måneden er det spinnetreff for spinnegruppa i Trøndelag. Som regel har jeg arbeidslørdag, men i dag, fri! Men klarte jeg å komme avgårde? Nope! Sånn er det når en ikke har sertifikat, eller er oppsatt med privatsjåfør. Riktignok har jeg en som stiller opp og kjører, men han kunne ikke i dag. Jeg er eneste deltaker fra Meldal, det er ei fra Orkdal, men ellers er det Trondheimsområdet som dominerer. Ikke det at vi er så mange, men vi er en sabla fin gjeng som har det veldig trivelig sammen! Ser virkelig fram til jeg treffer gjengen igjen!



Siden jeg ikke kom meg avgårde i dag, måtte jeg spinne alene. Det gjør jeg forholdsvis sjelden, men det gikk det også :-) Mann og sønn så fotballkamp, mens jeg trødde rokken og 25 gram av akkurat nå ukjent fiber ble spunnet opp. Ukjent fiber fordi jeg har rotet bort lappen med beskrivelse....

Har nå 75 gram ferdig, har 100 gram totalt, og jeg planlegger et totråds garn, tror jeg.

Enkel og grei fiber å spinne. Den er desverre blå. Jeg tror det er den eneste blå fiberen jeg har spunnet - strikker heller ikke av blått garn, eller har blå klær - hvordan i all verden kom denne fiberen i hus?

Lurer på om det finnes flere i Meldal som spinner litt av og til? Kanskje vi skulle hatt litt felles spinning og prat? Har hatt rokken med når Husflidslaget har hatt aktiviteter, så jeg vet det finnes flere godt voksne damer som kan, men finnes det noen under 80? Hallo, hallo, hallo!

Location:Bjørnli

fredag 1. juni 2012

Kald start på juni

1. juni og jeg forventer sol, varme og sommerfølelser. Desverre er jeg værsjuk! Her er det bare få varmegrader, regn og snøbyger og følelsen av at det er sen høst. Ikke noe å gjøre med - bare fyre i ovnen, pakke seg inn i pleddet og nistrikke på tykk genser til Oda.




Kjøpte nettopp boka "Labour of Love" av Vibe Ulrik Sondergaard. Den inneholder masse lekre mønster på plagg til små jenter, i ulike strukturer og konstruksjon.
Matilda, som jeg valgte først, har en spesiell konstruksjon og her er for- og bakstykke ferdig. Nå skal ermer strikkes, før det hele settes sammen og bærestykke strikkes på - ikke oppover, men på tvers. Skjønner? Ikke godt å forklare, men det kommer bilder etter hvert.




Garnet er Naturhvitt Sandnes Alpakka, pinner 4 mm. Det blir så lekkert! :-)
Må strikke to størrelser større - vanskelig å finne garn med riktig strikkefasthet i nærmeste garnbutikk - for hvem klarer vente til garn kommer fra utlandet når mønster er valgt og strikkelysten stor? Ikke jeg! Tilpasninger må til!

Location:Bjørnli