Sider

lørdag 18. august 2012

Granby Gård - Utvandrerhistorie

Dette er Granby Gård i Selbu, en av mange gårder bygd opp av selbygg som kom hjem igjen fra Amerika tidlig på 1900-tallet.
Granby Gård ligger fint til like ved riksvei 705, og er veldig lett å finne.


Jeg har hatt ferie denne uka, og været har vært strålende! Likevel ble ikke soling og verandaliv prioritert denne dagen da jeg "maste" meg med opphavet som skulle på Selbutur! De skulle besøke Granby Gård, og jeg så en mulighet til å få en omvisning. Og for en omvisning vi fikk!


Dette er fra gårdsplassen og fjøset/låven er trivelig rødmalt - sånn som det skal være. Men her stopper all mulig likhet med fjøs! Vi ble bedt inn, og gikk inn i et flott og gjennomført utstillingslokale! Her var det ombygd og renovert på en måte som både ivaretar utstillingsmulighetene og publikum, men som også ivaretar særpreget og orginaliteten - dette er jo en låve! Spennende!


Her var det mulighet for kaffe og kanelbolle - midt i utstillingene.
Veggene er dekt av bilder, kart og informasjonstavler. Eierne har vært veldig grundige, men likevel nøkterne i presentasjonene. Dette gjør det lett å orientere seg, samtidig som det er interessant og følge sporene bakover i tid. Jeg likte spesielt de gule informasjonstavlene - knall farge, men den virker utrolig bra sammen med bildene i svart/hvitt og den trehvite veggen.


Gullgraving var, i tillegg til tømmerhugging og gårdsdrift, en gesjeft flere utvandrere gikk til. Her fikk vi mange overraskelser og spennende historier fortalt! Og ja, omviser Åge er en utrolig kunnskapsrik og engasjert forteller!


 Dette er fra øverste etasje, altså kjørebrua på låven! Den er bevart, slipt og lakket, men det er den orginale kjørebrua. Jeg er jo oppvokst på et småbruk med et lignende fjøs/låve, og jeg husker kjørebrua hvor det ble kjørt opp høylass med hest og vogn som ble tippet av - hopping i høyet var en ulovlig, men helt nødvendig aktivitet!

På hver side av kjørebrua er det spennende utstillinger og i enden åpner dørene seg til utsikt over et moderne møte- og konferanserom. Her har de også hatt konserter, teaterstykker og annet artig!Jeg vil anbefale alle som har en minste flik av interesse for historie - nei, jeg vil anbefale alle som har mulighet, til å ta turen innom Granby Gård og Utvandrerutstillingen i Selbu! Dette var så spennende og jeg lærte mye nytt, selv om jeg hadde lest litt om utvandringa tidligere.
Besøk hjemmesida deres her http://granby.no for å finne åpningstider og detaljert informasjon om utvandringa og om Granby Gård.

Granby Gård  http://granby.no
Utstillingen er, sammen med utvandrerbiblioteket, et lokalt ressurs- og kompetansesenter.Sist, men ikke minst, er toalettene - for noen toalett! Store rom innredet med sjel og omtanke!Selvsagt fantes det strikkerelaterte ting i utstillingen - vi er ikke i Selbu for ingenting!

I 1857, samme år som utvandringen fra Norge til Amerika startet, strikket ungjenta fra Selbu Marit Emstad de første kjente vottene i med åttebladrosa "skjennrosa" i  hvit og svart hjemmespunnet ullgarn.


Verskapet - Åge og Inger! Takk for omvisning og trivelig prat - jeg kommer gjerne igjen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar