Sider

onsdag 12. september 2012

Sjelden omsvermet en dag i august i år!

Dagen var lørdag 25.08. og anledningen et av årets "happenings" på Meldal bygdemuseum. Lag og organisasjoner, næringsdrivende og privatpersoner går sammen og lager "Liv og røre".  Museets venner er primus motor i dette sammen med Museumslederen.

Her deltar jeg som medlem i Meldal husflidslag med demonstrering av spinning, sammen med Ingvild fra Orkdal. Vi trodde jo ikke vi skulle bli så omsvermet! Været var strålende dro vi rokkene ut i tunet og rigget oss til, og det gikk ikke lenge før vi fikk tusen spørsmål om typer rokk, ull og lignende. Folk var virkelig interessert!

Spinningen ble en liten tidsreise for både oss og publikum - mange hadde historier om mor eller bestemor som spant!


 
Selvsagt skulle jeg brukt saueull fra Meldal, håndkardet og spunnet. Men det har jeg ikke! Rokk og karder, ja, men lokal saueull er ikke enkelt å få tak i. Jeg tar gjerne imot hvis noen vil donere, men kan også kjøpe hvis noen har bra ull. Er sauen vasket før klipping og ulla grovsortert blir jeg kjempeglad!

Jeg spinner på en Polsk rokk, Kromski Minstrel, som er kjøpt på Spinnvilt på Lillehammer. Mange syntes det var en rar rokk i og med at hjulet sitter "inni" rokken, og den har to trøer. Dette er ikke en modell som har vært vanlig i Norge, men i andre deler av Europa, og verden forøvrig, er ikke dette uvanlig. Masse spørsmål, og noen var litt vanskelig å svare på... men jeg lærer stadig!

Ingvild har en Ashford rokk fra New Zealand - den har en mer tradisjonell utforming.
Alle bildene her er tatt av Unni Løfshus. Publisert med tillatelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar